Taiteen keskustoimikunta on myöntänyt kuvataiteen taiteilijaeläkkeen toivakkalalaiselle Pellervo Lukumiehelle.
Pellervo Lukumies (s. 1935) valmistui Suomen Taideakatemian koulusta taidemaalarilinjalta vuonna 1958. Hän palasi Helsingistä takaisin Toivakkaan ja ryhtyi vapaaksi taiteilijaksi. Parhaiten hänet tunnetaan Toivakan kirkon kattomaalauksista, jotka hän toteutti vuosina 1972–73. Suomalaisen kirkkotaiteen perinteestä voimakkaasti poikenneet ja sitä radikaalisti uudistaneet kirkasväriset ja voimakaskuvioiset maalaukset aiheuttivat taidekiistan, jota käsiteltiin laajasti mediassa. Ensimmäistä kertaa kirkkokansa näki mustalaisenkelin kirkon katossa! Maalausten sopivuutta ja epäsopivuutta pohdittiin Tuomiokapitulia, Kansallismuseota ja Museovirastoa myöten.
Taiteilijan muu tuotanto on laaja ja monipuolinen; se koostuu öljyvärimaalauksista, taidegrafiikasta, hiilipiirustuksista, puuveistoksista ja -reliefeistä, metalliveistoksista ja installaatioista. Taiteen tekemisen ohella Lukumies on myös filosofi, keksijä ja luonnonsuojelija. Hän on joskus naurahtaen todennutkin olevansa ”filosofi, joka elättää itseään maalaamalla”. Taiteilija itse pitää tärkeimpänä elämäntyönään Kalevalan Sammon arvoituksen ratkaisemista. Hän on pohtinut Sammon ja siihen liittyvän ikiliikkujan ihmettä koulupojasta lähtien, eikä arvoitus ole vieläkään ratkennut.
Ennakkoluulottomuus, rotujen, kansojen ja sukupuolten välinen tasa-arvo, luonnon kunnioittaminen, materiaalien kierrättäminen, menneisyyden ja historian tunteminen – siinä muutamia asioita, joista Pellervo Lukumies taiteellaan kertoo.
Kulttuurikompassi tuotti Pellervo Lukumiehen 80-vuotisjuhlanäyttelyn, joka oli esillä Galleria Patinassa Jyväskylässä keväällä 2015.
Teksti Minnamaria Koskela
Pellervo Lukumiehelle taiteilijaeläke (pdf)
Papin poika taivaanmaalarina -artikkeli julkaistiin Kodin Pellervo -lehdessä syyskuussa 2013 Toivakan kirkon kattomaalausten täyttäessa 40 vuotta.