Valikko Sulje

Come to Finland! Nostalgiaa nojatuolimatkailijoille

Kosmopoliitti Samppanjaleidi toivottaa hyvää naistenpäivää! Upeat matkailujulisteet esillä Kansallismuseossa 28.5. asti.

 

Kulttuurikompassi osoittaa nyt Helsingissä Kansallismuseon suuntaan! Kuusitoista vuotta sitten toimittaja Markus Londen näki Samppanjaleidi-nimisen julisteen helsinkiläisen Hagelstamin Antikvariaatin ikkunassa. Eduskuntatalon edessä samppanjaa siemaileva kosmopoliitti leidi hurmasi Londenin niin, että tämä ryhtyi intohimoiseksi matkailujulisteiden keräilijäksi. Vuonna 2007 Londen julkaisi komeasti kuvitetun Come to Finland -tietokirjan, jossa esitellään peräti 250 visuaalisesti upeaa, nostalgista ja humoristista matkailujulistetta. Nyt Londenin sekä muiden julistekeräilijöiden aarteet ovat esillä Kansallismuseon Come to Finland! Riemuhuuto Paratiisista -näyttelyssä.

 

Kulttuurikompassi suosittelee museovisiittiä – hieno kokonaisuus näyttelyarkkitehtuuria ja museopedagogiikkaa myöten. Seinillä oli julisteiden ohella esillä vanhoja, maailmaa nähneitä matkalaukkuja ja muuta teemaan sopivaa rekvisiittaa. Veistoksellista aaltopahvia oli hauskasti käytetty seinärakenteissa ja julisteilla päällystetyissä jakkaroissa. Osallistaminen on päivän sana: oli mukava huomata, että museovieraille tarjoutui mahdollisuus omien matkailujulisteiden suunnitteluun. Ja moderneja, ammattilaisten suunnittelemia matkailujulisteitakin oli näytillä. Niiden myötä kerrottiin, millainen matkailumaa Suomi nykyisin on.

 

Helsinki-aiheinen juliste Besök Helsingfors Nordens Vita Stad, Jorma Suhonen, 1939. Saimaa-juliste koristaa pahvisen jakkaran sivua. Saimaa Loveliest in Finland, Paul Söderström & Göran Englund, 1939.